tirsdag den 12. november 2013

Istiden

Hej, jeg vil fortælle om istiden fordi jeg synes at det, er spændene at vide og læse hvordan mennesker og dyr levede den gang fordi den gang havde man ikke Electronic eller næsten andre ting som vi har nu, og det kommer til at handle om mammutter og istiden.

Det startede nok for ca. 2,4 - 2,6 mio. år siden, men jeg ved ikke hvilket årstal det lige er. I istiden har der levede mennesker, men nogen kalder dem hulemennesker, der levede også dyr som er uddøde nu. I Grønland er der meget koldt. Men der var engang lige så koldt i Danmark. Der var intet dyr som kunne leve der. Der lå et tykt lag is, hen over det meste af landet. For 12,000 år siden, begyndte isen at smelte. Efter det kom landet frem. Planter begyndte at vokse i jorden, og der efter kom så dyrene. Der kom dyr, som man i dag kan møde i Grønland. Der kom isbjørne, moskus okser og rensdyr. Der var også uddøde dyr, blandt dem var mammutter, hulebjørn, sabelkat, næsehornet og det kæmpe dovendyr.

En mammut, var en elefant. Den var lidt mindre end de elefanter, der lever nu. I dag lever der elefanter i varme lande. Men mammutten kunne klare sig i kulden, fordi den var varmt klædt på. Den havde både undertøj og overtøj. Yderst havde den langt, brunt pels. Pelsen var ligesom en lun vinter frakke. Mammutten kunne nemt holde varmen, selvom det blev minus 40 grader. Nogen mammutter levede i Grønland og i Nord Amerika og man har fundet ' Dyb frosne mammutter ' i Sibirien. Der har også været en ulykke som nogen kalder det, med en ned frosne mammut, og den var bare en lille unge. Da man fandt den blev man enige om at kalde den Dima. Det hedder en flod, i nærheden af det sted, man fandt ungen. Dima var en han, da den døde var den kun et halvt år gammel. Den var 90 cm høj, og jeg tror at ungen vejede omkring 100 kilo. Da den døde blev den dækket af mudder. Siden blev den dækket af is. Man har regnet ud, at det skete for 40.000 år siden. En mammut havde en snabel, ligesom alle andre elefanter. Men mammutternes snabler var kortere, end de elefanter der lever i dag. Derfor frøs mammutterne ikke så let om deres snabel. Deres ører var også ret små. Men deres stød tænder var virkelig store. De blev mindst to en halv meter lange. Man har fundet en stødtand, der var over fire meter lang. Der var også en kejser mammut, det er fordi den var den største mammut i hele Nord Amerika. Kejser mammutten blev fire en halv meter høj, og dens stød tænder blev op til fem meter lang. Nogen af de Amerikanske mammutter, druknede i sumpe af tjære.

Vi ved, at der levede mennesker ( nogen kalder dem hulemennesker ) samtidig med mammutterne. Hulemennesker malede billeder af mammutter nede i huler under jorden. Der malede hulemenneskerne dyr, der interesserede dem. Virkelig mange hulemalerier, forstiller dyr, der stadig lever. Der var for eksempel vilde heste, bison okser og hjorte. Nogen malerier lignede dyr på en prik. Nogen hulemalerier forstiller mammutter, derfor ved vi hvordan levende mammutter må have set ud.

De mennesker, der havde levet dengang, gik de på jagt efter mammutter. Jægerne kunne grave et dybt hul i jorden og skjule det med grene, når de fangede mammutter. Hvis de så en mammut kom gående, faldt den ned i hullet, så kunne jægerne nemt dræbe den ved at kaste store sten på den. Man har fundet spyd spidser mellem gamle mammut knogler, så har de et lille bevis at der fandtes mennesker, mens der også var mammutter.

Her til sidst handler det om hvor de blev af. De fleste steder forsvandt mammutten for 10.000 år siden. Der må havde været for varmt for den. Men nogle mammutter overlevede på en Sibirisk ø indtil for 4.000 år siden. Alle de andre kæmpe dyr forsvandt også, da det blev for varmer. Nogle steder har mennesket været skyld i, at de dyr nu er uddød, og store dyr får ikke ret mange unger. Hvis man forfølger dem, bliver det meget nemt med, ar de bliver udryddet.

Det var det, jeg ville skrive. Jeg håber i er blevet lidt mere klogere på Istiden og lidt mere om mammutter.

MVH Melisa 

5 kommentarer:

 1. Hej Melisa. <3
  Hvornår er du begyndt at interessere dig for Istiden?
  Synes nemlig ikke at du interesserede dig for det ovre på muldbjerg. :-)
  Knus Simone..<3<3<3<3

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Simone.
   Jeg begyndte at interessere mig for Istiden, for ca. 4-5 måneder siden.
   MVH Melisa. :-)

   Slet
 2. Hej Melissa
  Jeg syntes at dit indlæg om istiden er mange godt

  Hilsen Mikkel

  SvarSlet
 3. Hej Melissa. Det er supper fedt af læsse om istiden. Man lære en hel del om det og jeg viste ikke halvdellen af det du skrav. MVH Nanna

  SvarSlet
 4. Hej Melisa!!
  Jeg viste ikke særlig meget af det du skrev. Godt indlæg om istiden.
  MVH Anton

  SvarSlet